Vers vlees of brok voeren?

Vers vlees of brok voeren?

Welke voeding is het beste voor je hond?

Tegenwoordig ontkom je er als hondenbezitter bijna niet meer aan, je kunt geen blad of internetpagina over honden openslaan, of daar wordt wel gesproken over BARF, NRV of KVV. Maar wat is het nu eigenlijk, en is het nu echt zoveel beter als het geven van commerciële, “ziekmakende” hondenbrokken?

Zelf ben en blijf ik voorstander van BARF en KVV, maar ik vind dat je je moet kunnen verdiepen over het voor en tegen, om je eigen keuze te kunnen maken.

Voor informatie of advies neem vrijblijvend contact op: https://www.welfare4pets.nl/advies/

Rob de Haas

Onderstaand artikel is geschreven door Esther Plantinga, dierenarts en Europees erkend specialist veterinaire diervoeding

Bones And Raw Food (BARF)

De term BARF is een afkorting die staat voor “Biologically Appropriate Raw Food” of, meer gangbaar “Bones And Raw Food”. Alhoewel het een vrij nieuwe stroming lijkt te zijn, is niets minder waar. De oorsprong van deze trend is terug te voeren naar begin 1930. Juliette de BairacliLevy, een holistische dierenarts, adviseerde in haar handboeken het voeren van rauw vlees aan honden. Ian Billinghurst, de Australische dierenarts die door velen als grondlegger van de BARF stroming wordt gezien, geeft aan dat de BairacliLevy een inspiratie vormde voor zijn ideeën.

Natuurlijke Rauwe Voeding (NRV)

De term NRV staat voor de afkorting Natuurlijk Rauw Voeren of Natuurlijke Rauwe Voeding, en is ontwikkeld door Tom Lonsdale, eveneens een Australische dierenarts.

Kant-en-klaar Vers Vlees (KVV)

KVV is een afkorting die staat voor Kant-en-klaar Vers Vlees, en verwijst naar kant-en-klare rauw vlees producten die in supermarkten en dierenspeciaalzaken bevroren gekocht kunnen worden.

Samenstelling BARF en NRV

De basis van het BARF dieet, zoals we dat vandaag de dag kennen, bestaat uit 50-60% (niet dragende) botten en rauw vlees, 10% orgaanvlees, 15 tot 20% vers fruit en groenten en de eventuele toevoeging van tafelrestjes en supplementen. Sommigen voegen aan het BARF menu ook zuivel en eieren toe, waar anderen daar juist weer op tegen zijn. NRV verschilt in zoverre van BARF dat de filosofie uit gaat van de samenstelling van een prooidier, en als zodanig dus geen gebruik maakt van toevoegingen als fruit en groenten. Verder ligt het percentage gevoerd spiervlees, orgaanvlees en bot hoger dan bij traditionele BARF menu’s en streeft men daar waar mogelijk naar het zoveel mogelijk voeren van complete karkassen.

Voor- en tegenstanders BARF

Het BARF principe kent zowel voor- als tegenstanders, welke ieder hun eigen argumenten aanhalen voor of tegen het voeren van rauw vlees.

Voorstanders

Voorstanders van het BARF principe zien vele voordelen van het voeren van rauw vlees. Zo wordt geclaimd dat honden die een BARF dieet krijgen een gezondere en glanzende vacht hebben, een stevigere, minder stinkende ontlasting hebben, minder tandproblemen hebben, en een betere mondgeur hebben. De honden gevoerd via het BARF principe zouden bovendien actiever zijn en met meer voldoening de maaltijd nuttigen. Verder claimen voorstanders dat het BARF dieet de oplossing zou kunnen zijn voor een variëteit aan veel geziene aandoeningen bij de hond, zoals huid allergieën en digestieproblemen. Niet op de laatste plaats is men van mening dat deze manier van voeren natuurlijk is, een hond is een vleeseter en zou ook als zodanig gevoerd moeten worden.

Tegenstanders

Tegenstanders van rauw vlees voeding beargumenteren echter dat deze manier van voeden onnodige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, die niet opwegen tegen de genoemde voordelen. Het voeren van rauw vlees zou de hond kunnen blootstellen aan schadelijke bacteriën, zoals salmonella en campylobacter, welke ernstige maagdarmklachten zouden kunnen veroorzaken. Er wordt daarbij vaak aangehaald dat wij mensen vroeger ook ooit rauw vlees aten, en niet voor niets nu ons vlees verhitten. Dat dat een van de reden is dat wij nu zoveel ouder worden dan onze voorouders.

Verder wordt door tegenstanders gevreesd dat botdelen van het BARF dieet mogelijkerwijs de darmwand kunnen beschadigen en tevens verstoppingen tot gevolg kunnen hebben in het maagdarmkanaal. Dit zou weer levensbedreigende situaties voor de hond kunnen opleveren. Daarnaast geven tegenstanders aan dat de BARF diëten veelal niet uitgebalanceerd zijn qua vitaminen en mineralen. Dit zou op termijn kunnen leiden tot vitaminen en mineralen tekorten of overschotten, welke de gezondheid van de hond in gevaar kunnen brengen.

Productie en extra toevoegingen

Voorstanders van rauw vlees voeding geven als ander belangrijk argument aan dat rauw vlees voeding volledig vrij is van geur- kleur- en smaakstoffen, en conserveringsmiddelen. Zij zien deze toevoegingen aan de commerciële voeding als gevaar voor de gezondheid van hun huisdier. Eveneens beargumenteren zij dat de verhitting die plaatsvindt bij de bereiding van commerciële hondenbrokken een verminderde verteerbaarheid en benutbaarheid van de voedingsstoffen tot gevolg heeft. Ook het gebruik van grote hoeveelheden plantaardige ingrediënten, zoals granen, bij de bereiding van hondenbrokken wordt gezien als onnatuurlijk en wellicht zelfs schadelijk.

Daarentegen geven tegenstanders echter aan dat de verhitting en het gebruik van conserveringsmiddelen een kwestie is van het kiezen tussen twee kwaden. Zij menen dat de voordelen van verhitting en conservering (nl. het terugdringen van schadelijke bacteriën en parasieten in de voeding) absoluut opwegen tegen de mogelijke nadelen.

In de praktijk: gemak, tijd en veiligheid

In de huidige tijd, waarbij mensen eerder tijd tekortkomen dan over hebben is het geven van hondenbrokken gemakkelijk. Droge hondenvoeding heeft in de tijd bewezen de hond tot op hoge leeftijd gezond te kunnen houden, ongeacht of rauw vlees voeding beter zou kunnen zijn voor vacht en ontlasting. Het alternatief, BARF, kan zeker ook veilig zijn, mits tijd en energie wordt gestoken in een veilige opslag van rauw vlees, een veilige bereiding (voor de hond, maar ook voor jezelf) en voldoende variatie. Als aan deze voorwaarden niet kan worden voldaan, dan is het voeren van commerciële brokken dan wel KVV voeren een veel veiliger alternatief.

De argumenten op een rij

Deze opsomming is gebaseerd op bovenstaande argumenten van voor- en tegenstanders, het betreft dus geen wetenschappelijk bewezen feiten.

Voorstanders vers vleesTegenstanders vers vlees
Gezondere en glanzende vachtStevigere, minder stinkende ontlastingMinder tandproblemen en frissere ademHond is actieverMeer voldoening na de maaltijdVoorkomt huidallergieën en digestieproblemenVrij van geur- kleur- en smaakstoffen, en conserveringsmiddelenVrij van plantaardige ingrediënten, zoals granenOnnodige gezondheidsrisico’s (schadelijke bacteriën)Botdelen kunnen de darmwand beschadigen en tevens verstoppingen tot gevolg kunnen hebben.BARF diëten zijn niet voldoende uitgebalanceerd qua vitaminen en mineralenVergt veel tijd en energie om het verantwoord te geven

Conclusie

Duidelijk moge zijn dat er nog geen hapklaar antwoord is of het geven van rauw vlees voeding daadwerkelijk beter is voor je hond of niet. Het is een keuze die iedere individuele hondeneigenaar voor zichzelf moet maken. Het geven van rauw vlees voeding op een verantwoorde manier is zeker mogelijk, mits de eigenaar bereid is hier tijd en energie in te steken en in te blijven steken.

Combineren van BARF en brok?

Het kan naar aanleiding van bovenstaande wellicht verleidelijk geworden zijn om rauw vleesvoeding te combineren met droge brokken, zodat het beste van beide werelden gegeven kan worden. In tegenstelling tot het populaire geloof is het door elkaar geven van hondenbrokken en rauw vlees voeding bij gezonde honden in principe geen probleem. De zuurtegraad van de maag is en blijft voldoende laag om de eiwitten in de voeding goed te verteren en schadelijke bacteriën zoveel als mogelijk af te doden. Bij honden met maag-darmproblemen of maagzuur remmende medicatie is voorzichtigheid echter wat meer geboden.

Bron: Esther Plantinga

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *