Wat doet Mariadistel Zaad?

Wat doet Mariadistel Zaad?

Je hoort er steeds meer over, maar wat heeft mijn hond aan Mariadistel zaad?

Mariadistel (Silybum marianum) is bij uitstek een leverkruid of levertonicum. In Europa wordt mariadistel al meer dan 2000 jaar ingezet bij mensen bij uiteenlopende ziekten van lever en galblaas en ter bescherming van lever en galblaas tegen toxines en andere schadelijke invloeden. Dit is men ook steeds meer bij dieren gaan toepassen.

Jouw hond heeft baadt bij mariadistel zaad als hij/zij medicatie, narcose, antivlooien -teken tabletten of druppels, wormen kuren of “slechte” brokken heeft gehad. Als zijn/haar lever gereinigd is en ondersteund wordt, kan dit belangrijk orgaan zijn werk goed doen.

Het fijn gemalen zaad kan de hond zo opeten, of uitstrooien over of mengen door het voer. Normaal gesproken zou je binnen een paar weken de positieve effecten moeten kunnen merken, hoewel het bij chronische aandoeningen wat langer kan duren.

Bestel hier Mariadistelzaad

Minder bekend is dat mariadistel de glucose- en vetstofwisseling ondersteunt, de glycemische controle bij diabetici verbetert en de alvleesklier beschermt tegen oxidatieve stress door een verhoogde bloedglucosespiegel.

Tevens kan mariadistel helpen bij maagklachten en allergieën.

Mariadistel heeft onder meer antioxidatieve, ontstekingsremmende, immunomodulerende, anticarcinogene en cholesterolverlagende effecten, bevordert de galafscheiding en beschermt lever, alvleesklier, nieren en hersenen.

Mariadistel zaad bevat silymarine. De stof silymarine is in feite opgebouwd uit drie flavonoïdes: silychristine, silydianine, en silybine. Laatstgenoemde stof is veruit de actiefste werkstof. Silymarine wordt gebruikt voor de behandeling van een groot aantal leverstoornissen, zoals levercirrose, leververgiftiging. Het beschermt de levercellen tegen beschadigingen die zijn ontstaan door schadelijke stralingen, een teveel aan ijzer, gifstoffen, een hepatitisvirus of een ischemie. De stof zou eveneens gunstige effecten hebben op de insulineresistentie. Het zou daarnaast een kanker bestrijdende werking hebben.

De beschermende eigenschappen van silymarine zijn zeer goed gedocumenteerd, hoewel de werkingsmechanismen die eraan ten grondslag liggen nog niet volledig duidelijk zijn.

Het werkt op een directe wijze in op de levercellen, waardoor gifstoffen moeilijker worden opgenomen in de lever, en dus sneller worden afgevoerd. Het leverweefsel herstelt hierdoor sneller. Net als bij andere flavonoïdes geldt ook voor silymarine dat het op een bijzonder effectieve wijze vrije radicalen bestrijdt. Het voorkomt hierdoor dat bepaalde gifstoffen de lever kunnen beschadigen.

De werkzame stoffen van de Mariadistel zitten eigenlijk alléén in de zwarte zaden, dus zonder de pluisjes. In deze zaden zit dus Silymarine.

Mariadistel heeft, net als heel veel natuurlijk producten, weinig tot geen bijwerkingen. In sommige gevallen kan de hond last krijgen van de maag, wel of niet in combinatie met diarree. Als zich dit voordoet, is het verstandig om de inname voor een aantal dagen te stoppen. Bij ernstige reacties van het lichaam, moet je direct je dierenarts waarschuwen! Niet geven aan drachtige of zogende teven.

Bestel hier Mariadistelzaad

Auteur: Rob de Haas

Bron: OptimaleGezondheid, Kruidwis, Organenwerkensamen

Bovenstaande informatie bevat geen medische adviezen en kan onvolledig zijn, raadpleeg je dierenarts in geval van twijfel. Welfare4pets is niet aansprakelijk voor de resultaten van gemaakte keuzes op basis van bovenstaande informatie.

Woorden verklaringen:

De glycemische controle is hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.

Immunomodulerende middelen stimuleren het eigen immuunsysteem om de kankercellen op te ruimen en de groei van kankercellen te remmen.

Antioxidatieve effecten hebben. Dat wil zeggen dat ze de oxidatie (het roesten) van celwanden kunnen voorkomen of vertragen. Afvalproducten die ontstaan bij oxidatie treden op als storende elementen in de cellen en kunnen leiden tot ziekte-processen.

Anticarcinogene stoffen zijn tegen kanker beschermende stoffen.

Ischemie is een verminderde bloedvoorziening naar organen of weefsels met als gevolg een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen. Dit kan leiden tot klachten en afwijkingen.

Flavonoïden zijn natuurlijke bestanddelen van planten. Ze hebben een antioxidant werking, en geven kleur aan groenten en fruit. Naast groenten en fruit, bevatten noten, thee, chocolade en rode wijn (in dat geval afkomstig van de druiven) ook flavonoïden. Ze worden ook wel als voedingssupplement aangeboden

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *