Mariadistel

Mariadistel

De mariadistel is een rechtopstaande distel met bladeren die enigszins leerachtig aanvoelen. De tekening op de bladeren is groen met een witte tekening in de vorm van aderen en vlekken. Aan de rand bevinden zich gelige stekels. De stelen van deze distel is tussen de 70 centimeter en de 150 centimeter lang. De kop van de plant meet 3-5 centimeter in doorsnede en heeft bloemen in een rood-paarse kleur. Als de distel uitgebloeid is, beginnen zich glanzende, zwarte zaden te vormen met witte haren.

De voordelen van Milk Thistle

(Mariadistel)

Oorspronkelijk kwam de Mariadistel voor in Zuid-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. Ook in Australië komt de Mariadistel voor, maar niet in het wild. In Australië wordt de Mariadistel als sierplant en geneeskrachtige plant gekweekt.

Het is leuk om te weten hoe de Mariadistel aan haar naam komt: Volgens de overlevering is de tekening op de bladeren, in de vorm van aderen en vlekken, doordat de druppels melk van de Heilige Maagd Maria langs de bladeren naar beneden droop. Aan deze legende dankt de plant haar naam. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in de Latijnse soortnaam kun je dit terugvinden: Marianum.

Nu zou het waarschijnlijk niet meer mijn eerste keuze zijn, maar in vroeger tijden werd de Mariadistel gekweekt als groente, waarbij niets verloren ging: De bladeren hingen in de sla of werden verwerkt tot een soort spinazie, De wortelen werden gekookt en gegeten zoals schorseneren, en de bloemkoppen werden gekookt als een soort artisjokken. Dat is nog eens efficiënt gebruik van een groente!

Het gebruik van de Mariadistel als medicijn dateert al van vele jaren terug. Meer dan 2000 jaar geleden werd de distel al gebruikt bij het genezen van obstructies in de lever of het genezen van geelzucht. Ook is het inmiddels een bekend medicijn voor dieren die lekker hebben gegeten van de paddenstoel Amanita Phalloïdes, ofwel de groene knol-ammoniet. Dit zal onherroepelijk leiden tot de dood van het dier, tenzij deze binnen 48 uur een extract van de Mariadistel ingespoten krijgt. Door deze inspuiting komen de levercellen en de leverenzymen weer op gang. (Dit kan alleen door DA)

Ok, tot zover de achtergrond en de leuke verhalen. Wat kan de mariadistel uiteindelijk voor de hond doen?

De werkzame stoffen in de Mariadistel

De werkzame stoffen van de Mariadistel zitten eigenlijk alléén in de zwarte zaden, dus zonder de pluisjes. In deze zaden zit Silymarine, een verzamelnaam voor hele sterke stoffen die weer onderverdeelt wordt in de stoffen Silydianine, Silycristine en Silybine. Deze laatste is het sterkst vertegenwoordigd in de Silymarine van de Mariadistel. Naast de Silymarine komen er nog meer stoffen voor in de zwarte zaden: Histamine,Tyramine, Etherische olie, Bitterstoffen en Tannine ofwel Looistof.

Wat doet de lever?

De lever is het belangrijkste stofwisselingsorgaan en heeft volgens de huidige opvatting op z’n minst 1500 verschillende functies. De lever speelt een centrale rol in de stofwisseling van zowel eiwitten, vetten en koolhydraten, als van een aantal vitaminen en mineralen.

Daarom kan een leverziekte leiden tot problemen met de stofwisseling en opslag van deze voedingsstoffen en met de omzetting en afbraak van hun, mogelijk schadelijke, bijproducten (ontgifting). De belangrijkste van deze schadelijke bijproducten (toxinen) is ammoniak, dat geproduceerd wordt door bacteriën in de dikke darm uit de vertering van eiwitten, waarna het wordt opgenomen in het bloed en vervolgens ontgift door de lever. Ammoniak wordt ook geproduceerd door de lichaamscellen wanneer het dier niet alle benodigde voedingsstoffen uit z’n voeding kan halen en daarom zijn eigen lichaamsweefsels moet afbreken om in zijn voedingsbehoefte te voorzien.

Wanneer de lever niet goed meer werkt, vindt er onder meer onvoldoende ontgifting van ammoniak plaats, Bij een ernstige leveraandoening kunnen de niet onschadelijk gemaakte toxinen (met name ammoniak) via het bloed in de hersenen terechtkomen. Dit kan neurologische verschijnselen (dat zijn verschijnselen van bet zenuwstelsel) veroorzaken. Deze stoornis wordt hepatische encefalopathie genoemd. Hierbij optredende verschijnselen zijn onder andere toevallen, bevingen, overmatig speekselen en vreemd gedrag, zoals lange tijd met de kop tegen de muur staan.

De lever heeft de uitzonderlijke capaciteit om zichzelf te herstellen en aan te oppassen aan de omstandigheden. Als, door wat voor oorzaak dan ook, de lever voor een deel verwijderd is, kan de lever zichzelf weer herstellen door weer aan te groeien tot de volle grootte. Regenererend vermogen noemen we dat. Ook kan een deel van de lever prima extra capaciteit aan, mocht een ander deel van de lever niet optimaal functioneren. Al deze fantastische eigenschappen hebben ook een nadeel: Een probleem met de lever wordt vaak in een erg laat stadium ontdekt doordat de lever in staat is om zélf eerst de problemen op te lossen.

We hebben het al even gehad over het vermogen van de lever om giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Laten we het complete lijstje met functionaliteiten even opnoemen:

    Aanmaak van stoffen die de stolling van het bloed reguleren.

    Het in balans houden van het bloedvolume.

    De productie van gal, wat het lichaam nodig heeft voor het verteren van vetten.

    Het afbreken en verwijderen van giftige stoffen die het lichaam binnen komen.

    De lever speelt een belangrijke rol in de stofwisseling.

    De lever is onontbeerlijk voor de opslag van koolhydraten, eiwitten en vetten.

De effecten van Mariadistel op je lever

Maar de Silymarine is toch wel de meest belangrijke stof. Deze is in staat om allerlei gifstoffen te neutraliseren. Gifstoffen die de lever aan kunnen tasten. Denk hierbij maar eens aan medicijnen, conserveringsmiddelen in spuiten en voer, pipetten in de nek e.d. worden aangepakt.

De Silymarine heeft een hele sterke en positieve werking op de lever, en wel op twee manieren:

Silymarine is in staat om de externe laag van de levercellen te wijzigen, zodat eventueel aanwezige giftige stoffen de levercellen niet meer binnen kunnen dringen.

 Silymarine zal de eiwitsynthese optimaliseren en de productie van RNA bevorderen, waardoor er meer nieuwe levercellen aangemaakt worden. Hierdoor wordt het regenererend vermogen (zelf herstellend vermogen) van de lever verhoogd.

Mariadistel heeft, net als heel veel natuurlijk producten, weinig tot geen bijwerkingen. In sommige gevallen kan de hond last krijgen van de maag, wel of niet in combinatie met diarree. Als zich dit voordoet, is het verstandig om de inname voor een aantal dagen te stoppen. Bij ernstige reacties van het lichaam, moet je direct je dierenarts waarschuwen!

Niet geven aan drachtige of zogende teven.

Mariadistel kun je op twee manieren innemen:

Het pure zaad, dus vers mogelijk gemalen

De gemalen zaden kan de hond zo opeten, of uitstrooien over het voer. Normaal gesproken zou je binnen een paar weken de positieve effecten moeten kunnen merken, hoewel het bij chronische aandoeningen wat langer kan duren.

Auteur: Rob de Haas

Bron: OptimaleGezondheid, Kruidwis, Organenwerkensamen

Bovenstaande informatie bevat geen medische adviezen en kan onvolledig zijn, raadpleeg je dierenarts in geval van twijfel. Welfare4pets is niet aansprakelijk voor de resultaten van gemaakte keuzes op basis van bovenstaande informatie.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *